Szabadon bocsátják a Reagan elnök elleni merénylet elkövetőjét


Szabadon engedik az amerikai hatóságok John Hinckley-t, aki 35 évvel ezelőtt megkísérelte meggyilkolni Ronald Reagan amerikai elnököt. A fővárosban egy szövetségi bíró szerdán hozta meg a döntést, amelynek értelmében a 61 éves John Hinckley várhatóan a jövő héten elhagyhatja azt a pszichiátriai intézetet, ahol 1981 óta kezelik.

A férfi, aki 1981. március 30-án rálőtt az akkor még csak két hónapja hivatalba lépett Reagan elnökre, és megsebesítette, nem lesz házi őrizetben, de csakis az édesanyjával lakhat Virginia állambeli otthonukban, és néhány korlátozással kell szembenéznie. Nem szabad például felkeresnie a néhai elnök hozzátartozóit, és nem szabad megközelítenie a washingtoni Fehér Házat és a kongresszus épületét sem, továbbá nem mutatkozhat olyan helyeken, ahol a mindenkori amerikai elnök vagy kongresszusi politikusok tartózkodnak.

John Hinckley 1981-ben egy washingtoni szálloda előtt lőtt rá Ronald Reaganre, mint később elmondta, azért, hogy felhívja magára a színművész Jodie Foster figyelmét. Az elnököt két hétig ápolták kórházban, a lövöldözésben megsebesült az őt kísérő rendőr és Reagan sajtótitkára, James Brady is. Hinckley-t akkor nem börtönbüntetésre, hanem zártosztályon való kezelésre ítélték, mert az igazságügyi orvosszakértők beszámíthatatlannak találták.

Paul Friedman szövetségi bíró szerdán nyilvánosságra hozott döntésének indoklása szerint Hinckley egészségi állapota teljes és tartós gyógyulást mutat. A bíró szerint ezt támasztja alá az is, hogy a férfi az elmúlt tíz évben mintegy nyolcvanszor látogatta meg – kórházi kísérővel – a Williamsburgben élő anyját, és soha semmiféle probléma nem mutatkozott. A merénylőnek havonta egyszer jelentkeznie kell Washingtonban a pszichiátrián, és értesítenie kell az amerikai elnök védelméért felelős titkosszolgálatot, valahányszor e célból elhagyja Williamsburg városát.

A támadásban James Brady maradandó sérüléseket szenvedett, és élete hátralévő idejére tolószékbe kényszerült. Sérülése később fontos pillanatnak bizonyult a fegyvertartás szabályairól folytatott vitákban. A politikus a fegyvertartás szigorításának egyik szószólója lett. 1993-ban lépett életbe a róla elnevezett törvény, amely egyebek között a fegyvervásárlók előéletének szövetségi szintű ellenőrzését írta elő.

mti