Keskeny Ernő az ukrán–magyar viszonyról


Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete elég nagy gyakorisággal szólal meg az ukrán médiában. Legutóbb az Interfax-Ukraina hírügynökségnek adott interjút.

Ebben elmondja, hogy a magyar álláspont szerint az Európai Unió kevesebb támogatást nyújt Ukrajnának, mint azt megtehetné. A nagykövet Orbán Viktor miniszterelnököt idézi, amikor azt állítja, az EU nem nyújt elégséges támogatást ahhoz, hogy lábra álljon az ukrán gazdaság. Leginkább a vízummentesség csúszásáért hibáztatja Brüsszelt. Keskeny Ernő szerint a vízumliberalizáció egy jelképes dolog lenne, mert olyan nagyon sok ukrán nem utazik külföldre. Felmérések szerint csak az ukrán állampolgárok 5-10 százaléka szokott utazni külföldre.

A nagykövet hangsúlyozta, Magyarország érdeke, hogy a szomszédos Ukrajnában végre béke legyen, érzékelhetővé váljanak a gazdasági fejlődés jelei, s politikai stabilitás alakuljon ki. Keskeny Ernő nem titkolta el, hogy országának hatalmas gazdasági károkat okoz az orosz embargó. A kiesést 4 milliárd dollárra becsülte. Azt mondta, Ukrajnának meg kell értenie, hogy Magyarország számára mennyire fontos gazdasági partner Oroszország. De ez egy csupán pragmatikus együttműködés. Budapest továbbra is kiáll Ukrajna függetlenségéért, területi egységéért.

A kérdező kitért a Jobbikra is. Ezzel kapcsolatban a diplomata leszögezte, hogy a Jobbik egy nagy, meghatározó ellenzéki párt Magyarországon, de nem kormánypárt. Ennél fogva, amit ők mondanak vagy tesznek, az nem a hivatalos magyar álláspontot tükrözi. Az, hogy jobbikos képviselők a Krímre utaznak, az az ő felelősségük.

A nagykövet arról is beszélt, hogy Magyarország érdeke a kárpátaljai nemzetiségi béke. Azt is mondta, amikor Magyarország segítséget nyújt Kárpátaljának, akkor nemcsak a helyi magyarságot segíti, hanem az egész régió boldogulásához hozzájárul.

Azt is megismételte, hogy a magyar állampolgárság kiterjesztése a kárpátaljai magyarokra, nem Ukrajna ellen irányul. Beszélt még a vízumtendenciákról, az ukrán–magyar együttműködés helyzetéről, és sok minden egyébről is.

Azt viszont erős kritikával jellemezte, hogy idén március 13-án megtörténhetett Ungváron a nacionalisták felvonulása, amely során halálosan megfenyegették az itt élő magyarokat. A nagykövet szerint ez megengedhetetlen.

Kettős állampolgárság: veszély vagy a fejlődéshez vezető út?