Külön temetőbe, kóbor kutyák mellé temetik a török puccsistákat


Kóbor kutyák menhelye mellett jelöltek ki külön temetőt Isztambulban az „árulóknak”, nevezetesen azoknak, akik a július 15-i elvetélt katonai államcsínyben a puccsisták oldalán estek el – jelentette az AP hírügynökség csütörtökön.

Az építkezés gyors volt, két nap alatt húztak fel a munkások egy alacsony kőkerítést egy kutyamenhely mögött, a temető bejáratánál pedig felállítottak egy táblát, amelyre fehér alapon fekete nagybetűkkel az „árulók temetője” szöveg került. A hét elején már a temetőbe szállították az első halottat, Mehmet Karabekirt, aki kapitányi rangban szolgált a hadseregben, 34 évesen vesztette életét, két gyermek maradt utána. A puccsisták oldalán 24-en haltak meg az államcsíny éjjelén.

„Minden arra járó mondjon rájuk átkot, és ne hagyja őket sírjukban nyugodni!”

Ezt a felhívást Isztambul polgármestere, Kadir Topbas intézte a lakossághoz, kiegészítve azzal, hogy „aki nem tiszteli a nemzetet, az még sírjában sem nyugodhat”. Törökország vallásügyi tanácsa olyan rendeletet adott ki, amely szerint meg kell tagadni a gyászszertartást azoktól a halottaktól, akik megpróbálták megdönteni a kormányt. „Az ilyen szertartás a hívők feloldozására szolgál, márpedig ezek az emberek semmibe vették egy egész nemzet törvényeit, ezért nem érdemlik a felmentést” – fogalmazott a testület.

„Az emberi jogok lábbal tiprását jelenti, ha megtagadják a tisztességes temetést” – fogalmazott Andrew Gardner, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet törökországi munkatársa, hozzátéve, hogy az ilyen intézkedések még feszültebbé teszik a társadalom hangulatát, tovább mérgezik az ellentéteket.

A kutyamenhely részéről egy felháborodott önkéntes tiltakozott a temető ellen. Szerinte „a menhelytől messze kellene eltemetni az árulókat, sőt a legjobb az lenne, ha Törökországban sehol nem temetnék el őket”.

„Nincs helyük Törökországban! El kell égetni őket, hamvaikat pedig a tengerbe kell szórni. Nem maradhat utánuk semmi!”

– mondta az AP tudósítójának a kóbor kutyák egyik önkéntes oltalmazója, egy 57 éves férfi.

mti