Lemondott az orosz vámhivatal szeszcsempészet gyanújába keveredett vezetője


Benyújtotta lemondását az orosz vámhivatal szeszcsempészet gyanújába keveredett vezetője, miután házkutatást tartottak luxusvillájában, és több százezer dollár készpénzt találtak cipősdobozokban – jelentette be csütörtökön a kormány honlapján.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök elfogadta a lemondást – olvasható a honlapon.

Néhány nappal ezelőtt a nyomozó hatóság az Andrej Beljanyinov ellen felmerült gyanú miatt házkutatást tartott a vámfőparancsnok luxusvillájában, és több százezer dollár készpénzt talált cipősdobozokban. A nyomozók filmre vették, amint Beljanyinov előveszi a bankjegyekkel teli dobozokat egy konyhaszekrényből.

Az egyik orosz tévéadó idézett egy Beljanyinovhoz közel álló forrást, amely azt állította, hogy a készpénz a család megtakarításaiból gyűlt össze.

Beljanyinov hat évig állt a vámhivatal élén. A Szovjetunió összeomlása előtt a titkosszolgálat (KGB) egyik kelet-németországi ügynöke volt, akárcsak Putyin.

Az utóbbi időben Vlagyimir Putyin orosz elnök átfogó kormányátalakítással felérő személycsere-sorozatot hajtott végre a vezető állami tisztségviselők körében, de a biztonsági szolgálatoknál is történt több letartóztatás különböző bűncselekmények gyanújával.

Ez a sorozat összefügghet azzal, hogy szeptemberben parlamenti választások lesznek Oroszországban. Putyin csak csütörtökön hét kormányzót, illetve területi tisztségviselőt váltott le. Közülük legalább hat más magas beosztásba került. Éppen Beljanyinov utódja is egy volt kormányzó, Vlagyimir Bulavin lett, aki 2006 és 2008 között a KGB utódjának, a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) a helyettes vezetője volt – írta az MTI.