Putyinék trójai falovának nevezték a cseh elnököt


Milos Zeman cseh államfő Oroszország trójai falova egy információs háborúban – állítja az European Values (Európai értékek) nevű agytröszt csütörtökön közzétett tanulmánya, amelyet félretájékoztatási kísérletek után kutató cseh honlapok vizsgálatával készítettek.

Jirí Ovcácek elnöki szóvivő visszautasította a vádakat, olyan üres beszédnek nevezve azokat, mint amilyet az 1970-es évek csehszlovákiai „normalizációs időszakában” az ortodox kommunisták használtak, miután az országot lerohanták a Varsói Szerződés csapatai.

Jakub Janda, a tanulmány egyik szerzője szerint „a csehek körében Milos Zeman Oroszország trójai falovának szerepét játssza, következetesen elfogadva és ismételve a Kreml álláspontjának alapérveit”. Ugyanakkor az orosz propaganda ismételten Vlagyimir Putyin orosz elnök barátjaként festi le és használja fel őt – tette hozzá.

Példaként Janda a cseh államfő egyik nyilatkozatát hozta fel, amelyet az orosz propaganda termékének minősített.

Eszerint az ukrán kormány olyan nyelvtörvényt fogadott el, amelynek értelmében az ország lakosságának harmada nem beszélhet anyanyelvén.

Ovcácek elmondta: mindez az államfő lejáratását célzó kampány részét képezi. Az orosz propaganda elleni küzdelem jövedelmező vállalkozásnak minősül – állapította meg. Egyben a Twitter közösségi hálózaton tett bejegyzésében megkérdőjelezte az European Values függetlenségét és pénzügyi forrásait. Ovcácek szerint ugyanis az agytröszt tevékenységét több mint 350 ezer koronával (négymillió forinttal) a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) vezette kül-, illetve oktatásügyi minisztériumok támogatták.

Az European Values tanácsokkal látja el a cseh kormányt nemzetbiztonsági kérdésekben. Tizenegy pontba szedett ajánlásaik hozzájárultak a terrorista és hibrid fenyegetések elleni központ létrehozásához, amely jövőre a prágai belügyminisztériumban kezdi meg működését, és amelynek feladata lesz a téves információk terjesztésének megakadályozása.

mti