Szétszakadhat az orosz-amerikai együttműködés


Ha Moszkva humanitárius művelete Aleppóban trükknek bizonyul, az lerombolhatja a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó orosz-amerikai együttműködést – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter.

“Fennáll a veszély, ha az valóban trükk, az teljes mértékben szétzúzhatja az együttműködést”

– mondta Kerry.

Hozzátette: amennyiben a nap folyamán tisztázni tudják a helyzetet és meg tudnak állapodni Moszkvával, így a további lépésekről is, az valójában újabb lehetőségeket nyitna meg az együttműködésben.

Az amerikai külügyi tárca vezetője emellett mély aggodalmát fejezte ki az aleppói helyzet miatt, és ezzel összefüggésben az elmúlt 24 órában két alkalommal is telefonon beszélt az orosz féllel.

Nagyon is lehetséges, hogy ez egy erőpróba – mondta Kerry. Közölte, hogy hamarosan összeül egy amerikai munkacsoport, amelynek feladata lesz tisztázni az orosz művelet valódi jellegét.

Oroszország csütörtökön jelentette be, hogy erői a szíriai kormánnyal közösen humanitárius folyosókat nyitnak az ostrom alatt álló Aleppó körül a felkelők ellenőrizte negyedekben élő civil lakosság, továbbá a magukat megadó harcosok életének megóvása céljából. Ugyanakkor az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki: szerintük ez az intézkedés egy próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők úgy vélik, hogy a kiürítés valójában az erőszakos áttelepítés eufemisztikus körülírása és a damaszkuszi rezsim a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó küzdelemben.

mti