Új orosz nagykövet érkezik Kijevbe


Vlagyimir Putyin orosz elnök hazarendeli Kijevből Mihail Zurabov nagykövetet.

Oroszország kijevi főképviselőjének hazarendeléséről már meg is született a határozat a Kremlben. Zurabov 2009 óta töltötte be ezt a posztot. Viktor Csernomirgyint váltotta annak idején. 2010-ben, már az ő idején hosszabbították meg az orosz Fekete-tengeri hadiflotta szevasztopoli állomásoztatását. Akkoriban élénk tárgyalások zajlottak arról is, hogy Ukrajna csatlakozik az eurázsiai gazdasági térséghez. Ám ebből nem lett semmi, sőt, jött a Moszkva számára kínos Euromajdan. A történtek miatt 2014 februárjában az adott év júniusáig haza is rendelték a nagykövetet – írja a Korrespondent.

Bírálói saját országában felróják neki, hogy túlságosan szoros kapcsolatot ápol Petro Porosenko jelenlegi ukrán elnökkel, s azt is felemlegetik, hogy nem sikerült csökkentenie az Ukrajnában tapasztalható oroszellenességet.

Zurabovot minden jel alapján Mihail Babics váltja, aki kemény kezű vezetőként ismert. Dolgozott a KGB kötelékében is, az orosz határőrség magas rangú vezetője volt, s eleve az erőszervezetek képviselőjének számít.