Újabb terroristát fogtak Rióban, hűséget esküdött az Iszlám Államnak


Brazíliában újabb, terrorista kapcsolatokkal gyanúsított személyt vettek őrizetbe pár nappal az olimpiai játékok kezdete előtt.

A libanoni származású, 28 éves férfi a szélsőséges iszlamista csoportokat dicsőítő szövegeket tett fel a közösségi hálózatokra, és fel is esküdött az Iszlám Állam terrorszervezetre. Azzal is gyanúsítják, hogy Szíriába utazott. Egyszer már letartóztatták illegális fegyvertartás miatt. A bírósági tárgyalása ebben az ügyben még folyik.

Chaer Kalaoun a 2014-es labdarúgó világbajnokság után lépett kapcsolatba a terrorizmussal – mondta egy sajtótájékoztatón, helyi idő szerint még csütörtökön Alexandre de Moraes brazil igazságügyi miniszter.
A hatóságok nyomozni kezdtek utána, mire elhagyta az országot és Libanonba, majd onnan Szíriába ment. Ekkortájt esküdött hűséget az Iszlám Államnak. Ezért láttuk indokoltnak őrizetbe venni – magyarázta a miniszter.
A férfit Rio de Janeiróban fogták el még szerda este. A brazil sajtónak a szövetségi rendőrségtől szerzett értesülése szerint társak toborzásával is gyanúsítják.

Brazíliában a múlt héten 12 embert vettek őrizetbe, mert feltehetően támadásokra készültek az olimpia alatt.

mti