Eurómilliókat kapnak a görögök és az olaszok a migráció kezelésére

Migrants and refugees go about their daily life on the rail tracks in the makeshift camp at the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni on April 1, 2016, where thousands of people are stranded by the Balkan border blockade. 
Migrant returns from Greece to Turkey will begin on April 4, 2016 under the terms of an EU deal that has worried aid groups, as Athens struggles to manage the overload of desperate people on its soil. / AFP / BULENT KILIC

A migránsválság kiadásainak biztosítására 11 millió eurós (mintegy 3,5 milliárd forint) sürgősségi forrást biztosít az Európai Bizottság a migrációs válságban legjobban érintett, elsődleges célországok, Görögország és Olaszország számára – közölte pénteken Mina Andeeva, az uniós bizottság egyik szóvivője.

A bizottsági tájékoztatás szerint Görögország a menekültek fogadásának és nyilvántartásba vételének megemelkedett költségeire kap 7,3 millió euró uniós hozzájárulást. A forrás elsősorban az Égei-tenger partvonalán felállított befogadó központok regisztrációs kapacitásának és az orvosi ellátásnak a bővítését hivatott segíteni.

A bizottság emellett 500 ezer eurós plusz támogatás biztosít az Égei-tenger keleti medencéjében található Számosz szigetén az ott létesített befogadó és regisztrációs központok vízellátó hálózatának és szennyvíztisztító rendszerének javítására és fejlesztésére – mondta a szóvivő.

A pénteken megszavazott többletfinanszírozással

Görögország 2015 eleje óta eddig 353 millió eurót kapott a migrációs krízis kiadásaira– tette hozzá.

Mina Andeeva közölte, hogy Olaszország 2,2 millió eurós többlettámogatáshoz jut a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő parti őrsége felderítési és mentési tevékenységének finanszírozásához. A hozzájárulás a kimentett migránsok étkeztetését, a mentőszemélyzet költségeit és az operatív koordinációs központok kiadásait fedezi.

Az unió emellett 1 millió euróval támogatja az olasz tengerészetet a megfelelő felszerelés és védőruházat beszerzésében, annak érdekében, hogy a migránsok orvosi ellátása megfelelő körülmények között és mindkét fél számára biztonságos módon történhessen.

mti