Gyorsabban kapnak munkavállalási engedélyt az ukránok Csehországban


A cseh kormány szerdán jóváhagyta az Ipari-és Kereskedelmi Minisztérium javaslatát, amely felgyorsítja a közepes szinten képzett ukrán nemzetiségűek munkába állását, tájékoztatta az újságírókat Jan Mladek miniszter. Jan Mladek elmondta, hogy a Cseh Köztársaságba érkező ukránok száma eléri az évi 5 ezret. Hozzátette: a korábban jóváhagyott keretszámot még nem érik el – írta a Figyelo.hu.

A minisztérium javaslata válasz a vállalkozások panaszaira, amelyek szerint túlságosan sokáig tart, amíg az ukránok megkapják munkavállalói kártyáikat. Jan Wiesner, a Munkaadók és Üzleti Vállalkozások Szövetségeinek Konföderációjának a vezetője a közelmúltban azt mondta, hogy a munkavállalók hiánya és a munkavállalási engedélyek kiadásának hosszú határidői arra kényszerítik a vállalkozásokat, hogy megrendeléseket utasítsanak vissza.

A miniszteri javaslat nem vonatkozik a magas szakképzettségű szakértőkre. Az ő helyzetükkel egy másik projekt foglalkozik. Az ukránok olyan állásokat tölthetnek be, amelyre cseh állampolgár vagy egy másik EU tagállam polgára nem pályázik. A szakszervezetek ellenzik, hogy az üres munkahelyeket ukránokkal töltsék be. Azt állítják: a csehek azért nem pályáznak ezekre az állásokra, mert nagyon alacsony fizetést ajánlanak. Josef Stredula, a CMKOS szakszervezeti ernyő-szervezet vezetője június közepén azt mondta: először a fizetéseket kell olyan szintre emelni, ami meghaladja a szociális segélyek összegét.