Hárman meghaltak a lőszerraktár telepen


Hárman meghaltak, köztük a NATO egyik helyi képviselője, ketten pedig megsérültek egy robbanás következtében egy ukrajnai lőszer-megsemmisítő telepen – közölte az ukrán katonai ügyészség.

 

A detonáció még csütörtökön történt. „Az előzetes információk szerint a megsemmisítendő lőszer lerakodása közben történt a robbanás, melyben hárman életüket vesztették és ketten megsérültek” – áll az ügyészség közleményében.

A halottak között van a NATO egyik ukrán állampolgárságú munkatársa is, aki a megsemmisítő folyamatot felügyelte” – tette hozzá Julianna Lazarenko szóvivő.

A tragédia az Ukroboronprom ukrán hadiipari vállalat telephelyén történt, Ukrajna északkeleti részén,  Szumi megyében. Ukrajna évek óta semmisíti meg az elavult és elhasznált fegyvereket a NATO pénzügyi segítségével.

Nem csupán a lőszer-megsemmisítés közben történnek hasonló tragédiák Ukrajnában. A balesetek gyakoriak a katonai raktárakban is, amelyek nem rendelkeznek elegendő pénzügyi forrásokkal, emiatt a fegyvereket és lőszereket nem biztonságos körülmények között tárolják.

Forrás: MTI