Már 18 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban


A július 15-i puccskísérlet óta összesen 18 ezer embert vettek őrizetbe és csaknem ötvenezer ember útlevelét vonták be – közölte Efkan Ala török belügyminiszter az TRT Haber állami tévécsatorna adásában.

A 18 ezer emberből a miniszter tájékoztatása szerint 9677 ember előzetes letartóztatását rendelte el az igazságszolgáltatás. Visszautasította Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken azokat a nyugati bírálatokat, amelyek a július 15-i puccskísérletet követő tömeges letartóztatások és tisztogatás miatt érik a török vezetést.

Erdogan leszögezte: olyan országok, amelyeknek méltatniuk kellene Törökországot a puccskísérlet meghiúsításáért, ehelyett a cselszövők oldalára állnak. A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérletért. Ő állítja: semmi köze a történtekhez.

Törökországban ugyanakkor a hadseregben, a közigazgatásban, a rendőrségnél, az igazságszolgáltatásban és az oktatásban emberek tízezreit bocsátották el, függesztették fel vagy vonták eljárás alá arra hivatkozva, hogy közük van Gülen mozgalmához.

Pénteken a munkaügyi minisztérium is bejelentette: a tárca 1300 dolgozója ellen indult vizsgálat a puccskísérlettel összefüggésben. Az európai uniós ügyekért felelős minisztériumban 16 embert függesztettek fel, hat másikat pedig eklbocsátottak.

Izmirben az ügyészség pedig több mint kétszáz rendőr ellen adott ki elfogatóparancsot.