Rezsitámogatás: íme a változások


Kárpátalján január és március között 31 700 háztartás fordult szubvencióért a szociális osztályokhoz, ami 9,6-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Márciusban már 90 500 háztartásnak ítéltek meg támogatást, azaz a családok 25,4 százalékának. Az állami támogatás összege január-március között 50 millió 400 ezer hrivnyát tett ki.

Bár a hőmérő higanyszála még igencsak magasan jár, röpke két hónap és újra itt a fűtési szezon. Ugyan a lakosság döntő többsége már élt a támogatás lehetőségével, a tavaszi gázáremelés újabb családokat sodort kétségbeesésbe, s késztet arra, hogy szubvencióért folyamodjon. Történt azonban néhány változtatás az igénylés rendjében, melyekről Hanna Morozjuk, a megyei szociális védelmi főosztály vezetője tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót.

A szubvenciót ezentúl nem hat, hanem tizenkét hónapra ítélik meg. Akit kedvezmények illettek a kommunális szolgáltatási díjak terén, nem élhet egy időben a szubvencióval is, az előbbit megvonják tőle. A támogatás fel nem használt összegének egy részét – ami a fűtésre használt gáz esetében 100 köbméter gáz árának, áram esetében 150 kW-nak felel meg – fel lehet használni a következő hónapokban. Az ezen felüli részt viszont ezentúl visszautalják a költségvetésbe. A víz- és csatornadíjra, a világításra használt díj kiutalt és fel nem használt összegét ellenben nem utalják vissza – magyarázza a szakember.

Ezentúl a kérelmező családjának nem háromhavi, hanem elmúlt évi tizenkét hónapjának jövedelmét veszik figyelembe a támogatás összegének megállapításakor, nem számít a vagyoni helyzet (földtulajdon, jármű, több ingatlan). Ugyanakkor kiegészítették azon bevételek listáját, melyet nem vesznek figyelembe a havi átlagjövedelem megállapításakor: ilyen például az árvák és szülők nélkül maradt gyerekek nevelésére kiutalt állami szociális segély, valamint a belső menekültek célirányos támogatása.

Módosultak némileg a szociális fogyasztási normatívák is. Az egyéni fűtési rendszerrel rendelkezők számára négyzetméterenként az eddigi havi 7-ről 5,5 köbméterre csökkent, az előttünk álló fűtési szezonban már eszerint számolják majd. Gáztűzhely használatára, amennyiben nincs a lakásban központi melegvíz-szolgáltatás és gázbojler, havi 7,1 köbméter személyenként. Gáztűzhely és gázbojler megléte esetén ez havi 14 köbméterre módosul személyenként.

Korábban gondot okozott, hogy ki kérvényezheti és ki nem az állami támogatást. Az új szabály szerint szubvencióért továbbra is elsősorban az a személy folyamodhat, akinek a nevére be vannak jegyezve a közüzemi szolgáltatások. A támogatás megítéléséhez két dokumentum, egy kérvény és egy deklaráció szükséges. Újdonság az is, hogy ma már a diákszállóban beregisztrált kiskorú diákok is kérhetnek rezsitámogatást. Személyesen vagy postán kell eljuttatni az illetékes szociális osztályhoz, amely maga ellenőrzi az Állami Fiskális Szolgálatnál és a Nyugdíjalapnál a kérvényezők jövedelmét.

Továbbra is bonyodalmakat okoz, amikor egy háztartásban kevesebb személy van beregisztrálva, mint ahányan ott élnek. Ebben az esetben mi a teendő?

A városban a házkezelőségnek, vidéken a községi tanácsnak kell igazolni, hányan vannak bejegyezve az adott helyen és hányan élnek ott valójában, az elutasítások döntő többsége ugyanis abból fakad, hogy a szolgáltatóknál és a házkezelőségeknél eltérő adatok vannak feltüntetve. Ezekben az esetekben egyébként szakbizottság bírálja el az adott család kérelmét, mely előtt a kérvényezőnek személyesen a megadott időben meg kell jelennie.

Az is felmerült, hogy amennyiben nincs beregisztrálva a kazán vagy a víz-, a gáz-, a villanyóra, nem jár támogatás.

Ez valóban így van, minden szolgáltatóval rendezni kell a mérőműszerek engedélyeztetését.

Magyar Tímea / KISZÓ