Ferenc pápa: a terrorra nem lehet még nagyobb terrorral válaszolni


A háborúkra a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ – hangsúlyozta Ferenc pápa szombat este Krakkóban.

A pápa azután tért ki erre prédikációjában, hogy a szíriai Aleppóból származó lány elmondta, mi mindent élt át a háborúban, majd az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) résztvevőinek imáját kérte Szíriáért. A katolikus egyházfő felszólította a fiatalokat, hogy imádkozzanak a háború áldozataiért, valamint annak a megértéséért, hogy “a testvéri vérontás semmivel sem igazolható.”

“Most nem kezdünk el kiabálni senki ellen, nem veszünk össze, nem akarnk rombolni”

– folytatta a pápa, hozzáfűzve: “A gyűlöletet nem akarjuk rágalmakkal, még nagyobb gyűlölettel legyőzni, az erőszakon nem lehet még nagyobb erőszakkal felülkerekedni, a terrort nem lehet még nagyobb terrorral legyűrni. A háborúban álló világ számára a választ “barátságnak, testvériségnek, közösségnek, családnak nevezik”.

A pápa ezt követően azokért imádkozott a fiatalokkal együtt, akik számára “a család nem létező fogalom, és az otthon csupán az alvásra-evésre való hely”.
A találkozó résztvevői a világ különféle részeiből származnak – mutatott rá Ferenc pápa -, van aki konfliktusok, sőt háború sújtotta országból érkezett, mások számára “a világban zajló sok fájdalmas dolog” csak a sajtóhírek töredékét jelenti. A krakkói találkozás révén viszont a sokak által megélt szenvedés többé nem valami névtelen jelenség, nem csupán egy sajtóhír, hanem “konkrét neve, arca, története” van – szögezte le. A Krakkó melletti Brzegiben létesített Irgalmasság Kampuszon szervezett virrasztás elején a pápa hat fiatal zarándok társaságában átment az isteni irgalmasságot jelképező kapun, majd meghívta a fiatalokat a pápamobilra, és a nevető csoport így vonult végig a több mint egy millió fiatal zarándokkal betelt kampuszon.
Az imavirrasztást követően, vasárnap délelőtt a pápa Brzegiben a találkozó.

mti