Humanitárius folyosókat nyitna Aleppónál Oroszország


Az ostrom alatt lévő szíriai Aleppóban orosz katonák humanitárius segélyeket osztanak az embereknek – tájékoztat az EuroNews. Az Interfax hírügynökségnek azt mondta az orosz védelmi miniszter, hogy Oroszország kizárólag humanitárius okokból tartózkodik a polgárháborús országban.

A szíriai és az orosz kormány átfogó műveletet indított Aleppó kiürítésére, több folyosót nyitnának meg az ostromlott észak-szíriai városból távozni akarók számára.

“Azt javasoljuk Oroszországnak, hogy hagyja a folyosók kérdését ránk. Az ENSZ és a humanitárius szervezetek tudják, hogy mit kell tenni. Van tapasztalatuk, ez a munkájuk. A civilek számára biztosított humanitárius segítség pontosan az, amiért az ENSZ van” – fogalmazott Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

Elvileg négy folyosóról lenne szó: három a civilek számára és egy a fegyverüket letévő harcosoknak. “Hogy várhatják el az emberektől, hogy átsétáljanak egy folyosón, több ezren, miközben lőnek rájuk, bombázzák őket és tartanak a harcok?” – figyelmeztetett a különmegbízott.

De Mistura még arra vár, hogy az orosz hatóságok tisztázzák a tervet. Figyelembe véve az utóbbi hónapokban egyre válságosabbra fordult helyzetet Aleppóban, arra figyelmeztetett, hogy Moszkvának és a szíriai kormánynak garanciát kell biztosítania a civilek védelmére.

Amnesztiát ígér a fegyverüket letevő felkelőknek Aszad elnök. A szíriai állami hírügynökség szerint ez az ajánlat három hónapig érvényes.

mti