Megnyíltak a humanitárius folyosók Aleppóban


Több tucat család és a fegyvert letevő felkelő hagyta el szombaton a kormányerők által körbezárt Aleppó lázadók kezén lévő kerületeit az orosz és szíriai erők humanitárius folyosóin keresztül – jelentette az Ihbaríja szíriai állami tévécsatorna.

A helyi médiában megjelent felvételek nőket és gyerekeket mutattak, amint ezeken az útvonalakon keresztül a város Szaláh ad-Din nevű nyugati kerületébe érkeznek. A SANA szíriai állami hírügynökség szerint később buszokkal a damaszkuszi kormány által biztosított szálláshelyekre szállították őket Nyugat-Aleppóban. Anasz Ramadan, az Ihbaríja tudósítója szerint a menekültek első hullámával felkelő csoportok tagjai is érkeztek, akik átadták fegyvereiket a hadseregnek. Egyelőre nem tudni melyik csoportosuláshoz tartoztak a magukat megadó harcosok.

Az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére létrehozott, Szíria Latakia tartományában lévő hmeimími központ szerint eddig három humanitárius folyosót már megnyitottak, s további négyet készülnek megnyitni az ostromgyűrűbe zárt kerületek felé. Szergej Csvarkov altábornagy, a központ vezetője elmondta: az útvonalak mentén meleg ételt és elsősegélyt biztosító pontokat rendeztek be.

A szíriai kormány emellett hat humanitárius segélyközpontot is felállított, ahol több mint 3000 embert tudnak befogadni és minden szükségessel ellátni – fűzte hozzá. Csvarkov továbbá elmondta: 14 tonna humanitárius segélyt – élelmiszert, gyógyszereket és egyéb szükségleti cikkeket – telepítettek a szóban forgó útvonalak mellé. Az altábornagy szerint a humanitárius akció csütörtöki kezdete óta 169 civil és fegyverét letevő 69 lázadó érkezett a folyosókon keresztül, közülük 59 személynek nyújtottak szakszerű orvosi segítséget.

A Tasnim iráni állami hírügynökség ugyanakkor a nap folyamán azt jelentette: az Aleppó keleti kerületeiben működő dzsihadista csoportok nem engedik elmenekülni a 18 és 50 év közötti polgári lakosokat, büntetéssel fenyegetve őket. A Tasnim szerint az eddig an-Nuszra Frontként ismert csoportosulás, amely a napokban szakított anyaszervezetével, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, és változtatta nevét Dzsabhat Fatah as-Samra, teljesen el akarja zárni ezeket a folyosókat, átvéve ezek ellenőrzését más, rivális fegyveres lázadó csoportoktól.

Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön amnesztiát hirdetett minden felkelőnek, aki leteszi a fegyvert. Az igazságügyi szervek által körözöttek mentesülnek a felelősségre vonás alól, ha három hónapon belül megadják magukat. Az ENSZ és az Egyesült Államok tisztségviselői is kételyeiket fejezték ki az orosz kezdeményezéssel kapcsolatban. Szerintük ez az intézkedés próbálkozás lehet a város kiürítésére, illetve arra, hogy kikényszerítsék a lázadók fegyverletételét.

mti