Spiegel: Élezte volna az ukrán-orosz konfliktust az európai NATO-főnök köre


Feltörték Philip Breedlove, az európai NATO-erők 2013 és 2016 március között szolgáló főparancsnokának email-fiókját. Az előkerült e-mailek alapján pedig azt állítja a Spiegel, hogy a Breedlove tábornok körüli hálózat kifejezetten fokozni kívánta a nyugat és Oroszország konfliktusát, ezért például eltúloztak a jelentéseket, hogy ennek nyomán Washington felfegyverezze az ukránokat – írja a Mandiner.

Jelentéseket hamisítottak meg a kelet-ukrajnai helyzetről Philip Breedlove tábornoknak, az európai NATO-erők nemrég leköszönt főparancsnokának tanácsadói, hogy élezzék a konfliktust Oroszország és a nyugat között – állítja Breedlove feltört email-fiókjának tartalma alapján a Spiegel.

Breedlove köre eltúlozta a jelentésekben az Ukrajnában érzékelhető orosz csapatmozgások mértékét, hogy végül a döntéshozók Ukrajna felfegyverzése mellett döntsenek.

Az emailek szerint mindebben csak akadálynak látták Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár tevékenységét, akik a konfliktus békés feloldását szorgalmazták. A két politikust a tábornok egyik tanácsadója „politikailag naívnak és kontraproduktívnak” nevezte, amiért hűteni akarják a kedélyeket. Breedlove több korábbi, illetve aktuálisan magas rangú vezetőt keresett meg, választ remélve arra a kérdésre, hogy hogyan győzze meg Obamát arra, hogy fegyvert kell szállítani Ukrajnának.

A megkeresettek között volt Colin Powell volt védelmi miniszter; Wesley Clark, Breedlove elődje; a külügy térséggel foglalkozó vezetője, Victoria Nuland, vagy éppen az USA kijevi nagykövete. Az ügy főszereplője mégis inkább az imént említett tanácsadó, Phillip Karber, a Georgetown University segédprofesszora, aki egyben a BDM katonai beszállító által alapított Potomac Alapítvány nevű konzervatív think-tank elnöke is. Az alapítvány korábban több kelet-európai állam NATO-felvételében is segédkezett, és az ukrán kormány a válságban is az ő segítségüket kérte.

Karber 2015 februárjában azt írta Varsóból többek között Breedlove-nak;

a NATO leendő főtitkár-helyettesének, Rose Gottemoellernek és a kijevi nagykövetnek, Geoffrey Pyatt hogy az USA kihagyásával is tudnak fegyvereket juttatni Kijevbe. Pakisztán ugyanis titokban felajánlott ötszáz hordozható TOW-II rakétakilövőt és nyolcezer ebbe való rakétát két hetes szállítási határidővel. Ezen felül a lengyelek is hajlandóak lettek volna tankokat és fegyvereket küldeni Ukrajnának. Karber azt írta, hogy ez utóbbi üzlet feltűnésmentes lenne, mert a régi lengyel fegyverek nem tűnnek ki az ukrán felszerelések közül.