A Roshen jól jár az oroszokkal


Két és félszeres mértékben több jutalékot fizetett ki a Roshen oroszországi leányvállalata 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Petro Porosenko ukrán elnök csokoládégyárának oroszországi vállalata az elmúlt évben 2,3 milliárd dollár jutalékot hozott a gazdáinak. 2014-ben ez az összeg még csak 883,5 millió rubel volt. Mindeközben viszont a cég tiszta nyeresége csökkent. Oroszországban az államfő csokoládégyára Lipeckben üzemel. Bár jogilag az elnök átadta egy cégnek a vállalati irányítást, de ez csak egy technikai trükk, hogy kevésbé legyen támadható. Ennek köszönhetően úszta meg komolyabb következmények nélkül a Panamai Akták révén előkerült offshore botrányt is.

Porosenkót azért is támadják, hogy miközben dúl az ukrán–orosz kereskedelmi háború, hatalmas veszteségeket okozva az ukrán termelőknek, ő gond nélkül kereskedik és nyerészkedik az oroszokkal.

A Roshennek Oroszországon kívül még Litvániában és Magyarországon van jelentős piaci részesedése. Az édességipari konszern több mint 200 fajta terméket gyárt, éves termelése 410 ezer tonna csokoládé – közölte a Korrespondent.net.