Bekeményített Svédország


A svéd kormány igyekszik a migránsok számára kevésbé vonzóvá tenni az országot. Az új rendelkezések szerint akit kiutasítanak, azonnal el kell hagynia a menekülttábort. A migránsok többsége azonban illegálisan marad az országban.

Bevezetik Svédországban az ideiglenes tartózkodási engedélyt – jelentette ki Garam Katalin, az MTVA svédországi tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

Ez azt jelenti, hogy aki menekültstátuszt kap, 3 éves tartózkodásra lesz jogosult. Ha valaki nem „menekült, csak joga van a menekültjogra”, akkor 13 hónapnyi ott tartózkodásra kap engedélyt, ami meghosszabbítható.

Fontos, hogy három éven belül nem lehet családegyesítést kérni, és akit elutasítanak, annak azonnali hatállyal el kell hagynia a menekülttábort, és megszűnik számára a napi „fejpénz”.

A cél, hogy akit elutasítanak, utazzon vissza a hazájába. A segélyszervezetek szerint azonban a migránsoknak csak egy része megy haza, a többség illegálisan marad az országban, és a hatóságoknak fogalmuk sincs arról, hol tartózkodnak. A legnagyobb problémát a marokkói bűnöző gyerekek jelentik, akik bandákban támadnak országszerte – fogalmazott.

M1