Észak-Korea “kiberhadserege” támadásba lendült


A szöuli ügyészség azzal vádolta meg hétfőn az észak-koreai vezetést, hogy megpróbálta feltörni – egyes esetekben sikerrel – 90 magas rangú dél-koreai kormányzati és biztonsági tisztségviselő, valamint újságíró elektronikus postafiókját.

A hivatal tájékoztatása szerint a Kim Dzsong Un által irányított rezsim számítógépes kalózai január és június között a spear phishing néven ismert technikával igyekeztek hozzáférni a levelezésekhez, vagyis egy virtuális csapda felállításával próbáltak meg bizalmas adatokhoz jutni.

A kibertámadások áldozatai a külügyi, a védelmi és az országegyesítési tárca vezető tagjai, az ezekkel a minisztériumokkal kapcsolatban álló újságírók, valamint az észak-koreai ügyekre szakosodott kutatók voltak.
A hackereknek akcióik során sikerült megszerezniük 56 ember postafiókjának jelszavát.

A dél-koreai kormány vizsgálatot indított az ügyben annak megállapítására, hogy a hackertámadás nyomán kiszivárgott-e bármilyen államtitok.

A szöuli ügyészség tájékoztatása szerint a szomszédos ország számítógépes kalózai 27 weboldalról indították támadásaikat. Az utóbbi években Dél-Korea számos magán- és állami intézményét érte kibertámadás, amiért Szöul rendre Phenjant tette felelőssé. Múlt héten a dél-koreai rendőrség ugyancsak

az észak-koreai rezsim számlájára írta az ország egyik vezető, online kereskedelemmel foglalkozó cége, az Interpark elleni számítógépes támadást, amelynek nyomán mintegy 10 millió felhasználó adatai jutottak illetéktelenek kezébe.
Észak-Korea eddig minden esetben tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz, és szerinte Szöul célja a vádaskodással az, hogy palástolja a biztonsági rendszerében lévő hézagokat, és rossz színben tüntesse fel a kommunista államot.

Szöul szerint északi szomszédjának hatezer tagú kiberhadserege van, amelynek célja a dél-koreai hadsereg és kormány elleni támadások. A két ország közötti feszültség különösen kiéleződött azóta, hogy Phenjan januárban végrehajtotta negyedik kísérleti atomrobbantását, amelyet ballisztikusrakéta-tesztek sorozata követett.

mti