Háromszáz fölé nőtt a bagdadi robbantások áldozatainak száma


A legújabb összesítés szerint 323-an haltak meg a július eleji bagdadi robbantások során. Az áldozatok kétharmadát még azonosítani kell – jelentette be hétfőn Adlah Hamud egészségügyi miniszter.

Július harmadikán egy öngyilkos merénylet során minibuszba rejtett pokolgép robbant Karradában, egy forgalmas, többségében síita negyedben. A főváros központjában történt támadást, mely romba döntötte az épületeket és hatalmas felfordulást okozott kevéssel a ramadán böjti hónap vége előtt, az Iszlám Állam (ISIS) szunnita terrorszervezet vállalta magára.

Előzőleg 292 halottról szólt az egészségügyi minisztérium összesítése, ez a szám mostanra 323-ra emelkedett. “115 áldozatot a családjuk segítségével már rögtön a merényletek után azonosítani tudtunk” – mondta a sajtótájékoztatón Hamud.

Ezzel szemben 208 további megégett holttest személyazonossága még nem tisztázott, és a vizsgálat során valószínűleg szükség lesz DNS-tesztek elvégzésére is – tette hozzá a miniszter.
Az irakiak a kormányt okolják a merényletek miatt és úgy tartják, hogy az képtelen megvédeni a civil lakosságot. Tovább fokozza a feszültséget, hogy az áldozatok azonosítása egyre csak tolódik.
A kettős öngyilkos merénylet volt eddig a legvéresebb a számos robbantásos támadás közül, amely Szaddám Huszein elnök hatalmának 203-asmegdöntése óta történt.

Dzsihadisták egy csoportja levegőbe röpítette robbanóanyaggal megpakolt teherautóját az iraki főváros Karrada kereskedelmi negyedének egyik forgalmas utcáján. A másik merényletet as-Saab észak-bagdadi síita negyed egyik piacán követték el.

mti