Kizárhatják az oroszokat a paralimpiáról


A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság ezen a héten dönt arról, hogy kizárja-e az orosz sportolókat a szeptemberi, riói paralimpiáról. Az elhíresült McLaren-jelentésben 35 olyan pozitív doppingesetet is felsoroltak, amely az orosz parasportolókat érintette.

Az IPC már értesítette a szövetségeket, hogy kizárás esetén 21 napos fellebbezési határidő áll az oroszok rendelkezésére.

A paralimpia szeptember 7-én kezdődik Rio de Janeiróban.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálója, Richard McLaren július 18-án hozta nyilvánosságra jelentését a 2014-es szocsi téli olimpiáról, ebben államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete végül úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre volt szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. Ezt több mint 250-en kapták meg, a következő lépésben a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is ellenőrzi a nevezéseket, majd péntekig egy háromfős NOB-bizottság mondja ki a végső szót az érintettek olimpiai indulásáról.

mti