Szlovák rendőrök érkeznek a magyar-szerb határra


Elindult Pozsonyból Magyarországra hétfőn délelőtt az a 25 rendőr, akiket Szlovákia magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küld a magyar szerb határhoz.

A szlovák rendőri egység kiküldetéséről Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően a múlt héten született döntés.

A hét gépkocsival és a feladataik ellátásához szükséges teljes felszereléssel útnak induló szlovák rendőrök missziója egy hónapra szól, ám a csoportot igény esetén újabb egység váltja.

A rendőröket Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, búcsúztatta, aki a kiküldetés kapcsán a két ország illetve a visegrádi négyes közti együttműködést példamutatónak értékelte.
“A visegrádi négyeken belüli jelenlegi együttműködés az egész Európai Unió számára példaértékű” – hangsúlyozta Robert Kalinák, hozzátéve: bízik benne, hogy a szlovák rendőri egység is hozzájárul majd a migrációs válság hatékonyabb kezeléséhez.

mti