Pyatt: Ukrajnában csökkent az oligarchák hatalma


Csökkent a korrupció mértéke Ukrajnában, de ezen a téren van még min dolgozni – mondta Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok kijevi nagykövete a Der Standard című liberális osztrák lapban megjelent interjújában. A diplomata véleménye szerint ehhez nagyban hozzájárult az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) létrehozása, valamint hogy az ukrán közösség most harcol a legaktívabban a korrupcióval, a története kezdete óta.

„Az országban a mai napra az oligarchák hatalma megenyhült. A XX. század elején hasonló problémával szembesültünk az Egyesült Államokban is, de sikerült a problémát irányítás alá venni. Ukrajna még csak ennek a folyamatnak az elején jár” – mondta a nagykövet. A kelet-ukrajnai helyzetről nyilatkozva úgy látja, hogy nem sikerült jegelni a helyzetet és az fokozatosan súlyosbodik.

„A tűzszünet feltételeit nem tartják be. Az EBESZ megfigyelőinek rengeteg problémája van a hozzáférésekkel. Az esetek túlnyomó többségében a problémák az Oroszország irányítása alatt lévő területeken van. Nemrég három drónt lőttek le és ezekből két esetben fényképek is vannak, amelyek bizonyítják, hogy orosz fegyverekkel lőtték le azokat”

– mondta az amerikai diplomata.
A szankciók hatástalanságára reagálva azt felelte, hogy akkor azt szigorítani kellene. Kiemelte, hogy a szankciók csak akkor lesznek hatásosak, ha a Nyugat egységet mutat. Az országban katonai gyakorlatokon jelen lévő amerikai katonák jelenlétére azt felelte, hogy azok az ország meghívására érkeztek Ukrajnába ellentéttel azon állítólagos orosz katonákkal, akik a Donbásszon vannak.