Újabb letartóztatások Törökországban


Tizenegy katonát vettek őrizetbe azzal a váddal, miszerint megtámadták Erdogan szállodáját a sikertelen hatalomátvételi kísérlet éjjelén.

A sikertelen török katonai puccs óta egymást érik a letartóztatások, a mai napon tizenegy katonát vettek őrizetbe, írja az Euronews. Azzal vádolják őket, hogy megtámadták Erdogan szállodáját a sikertelen hatalomátvételi kísérlet éjjelén. Akkor a helyi média tudósított róla, hogy mintegy huszonöt katona helikopterekről leereszkedve hajtott végre fegyveres rajtaütést azon a marmarisi szállodán, ahol az elnök nyaralását töltötte, a támadás idejére azonban már távozott a helyszínről – írta az INDEX.

Azóta 1700 katonát tartóztattak le a történtek kapcsán. Erdogan a védelmi miniszter alá rendelte a hadsereg irányítását, továbbá megszüntette a katonai akadémiákat is, és szükségállapotot hirdetett, így a parlament kizárásával is át tudja vinni akaratát a törvényhozáson.

Emberi jogi megfigyelők szerint az intézkedések célja, hogy megerősítsék és kiterjesszék az elnök hatalmát. Az EU szerint a kialakult helyzet miatt nem biztos, hogy Törökország idén megkapja a kívánt vízummentességet, az ország külügyminisztere szerint ennek komoly következményi lehetnek, Törökország kihátrálhat az elfogadott EU-s menekültpolitikai megállapodások mögül.

(index)