Toronymagasan Janukovics vezeti a szimpátiaszavazást


Viktor Janukovics a megbuktatott és elüldözött ukrán elnök toronymagasan vezeti a Vesti orosz hírportál által – az ország függetlenségének 25 évfordulója alkalmából – meghirdettetett olvasói szavazást, amiben azt kérik az olvasóktól, hogy döntsék el, ki volt Ukrajna eddigi legjobb elnöke.

Nem kis meglepetésre Janukovics a kedd esti részeredmények alapján a szavazatok 62 százalékát szerezte meg. Az orosz Vesti hírportál szerint már akkor is a megbuktatott államfő vezetett, amikor a felmérésről csak kevesen tudtak. A második helyen 12 százalékkal nem egy korábbi, hanem Ukrajna jövőbeni elnöke áll. Petro Porosenko jelenlegi államfő sokáig az utolsó helyen állt, ám az orosz portál cikke után 10 százalékkal feljött a harmadik helyre. Leonyid Kucsma 9 százalékkal a negyedik, a narancsos forradalom során hatalmat szerző Viktor Juscsenko, valamint a független Ukrajna első elnöke Leonyid Kravcsuk egyaránt 2 százalékkal a sereghajtó.

Az oldalon többek között szavazni lehet a legjobb sportolóra, polgármesterre, könyvre, TV-csatornára, orvosra, fesztiválra vagy zeneszámra is.