A tizenkét évest is börtönbe küldik, ha merényletet követ el


Az izraeli parlament elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében az eddigi 14-ről 12 évre csökken a büntethetőség korhatára merényletek elkövetése esetén – tájékoztatott szerdán a helyi média.

A második és harmadik olvasásban is elfogadott jogszabályt a végső szavazáson 31 jobboldali képviselő támogatta 16 ellenszavazat és egy tartózkodás mellett a 120 képviselőnek helyet adó kneszetben.

Az ifjúsági törvény eddig szabadságvesztés kiszabását csak akkor tette lehetővé, ha a vádlott az ítélethirdetésig betöltötte tizennegyedik életévét, de ez a korhatár az új törvénnyel gyakorlatilag tizenkét évre csökkent.

“A valóság agresszívabb megközelítést igényel”

– jelentette ki a változtatások elfogadása után Anat Berkó, a Likud párt képviselője az általa támogatott, és Ajelet Saked igazságügy-miniszter által benyújtott törvényjavaslatról.

“Szükség volt erre a törvényre. Már régóta terrorhullámban élünk, s a társadalomnak joga van megvédenie magát. Egy késsel szíven szúrt ember szempontjából lényegtelen, hogy tizenkét, vagy tizenöt éves támadó követte el a merényletet” – tette hozzá a politikusnő.

“Sok esetben tizenegy éves öngyilkos terroristákat is láttunk” – közölte Berkó. “Ez a törvény talán ezeket a gyerekeket is megvédi, hogy ne használják fel őket mások lemészárlására”- zárta gondolatait.

mti