Brüsszelnek nincs “B-terve” az EU-Törökország megállapodás bukásának esetéreAz Európai Bizottságnak nincs “B-terve” arra az esetre, ha elbukna a menekültválság közös kezeléséről Törökországgal kötött megállapodás, ezt az egyezményt kell sikerre vinni – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

In this Friday, June 24, 2016 photo, tourists posing for a photograph in front of the Spanish Parliament is seen through the EU flag in Madrid, Spain. The news of the U.K. vote to quit the European Union is leaving British expatriates filled with fear about their future. Those who have built lives abroad worry what the vote may mean for their property, their pensions and their medical benefits. (AP Photo/Francisco Seco)

“A bizottságnak A-terve van, mégpedig az, hogy sikerre vigye a megállapodást” – mondta Mina Andreeva újságírói kérdésre válaszolva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Unió és Ankara között márciusban létrejött egyezmény mindössze az egyik elemét képezi az unió átfogó migrációs politikájának, amelyet terveik szerint folytatni fognak.
A szóvivő kiemelte, ennek a komplex megközelítésnek egyebek mellett része a menedékkérők áthelyezését, illetve áttelepítését célzó program, az uniós menekültügyi rendszer reformja, az új sürgősségi segélynyújtási eszköz, valamint a nyugat-balkáni államok támogatása és a migrációt kiváltó okok kezelése.

A görög bevándorlásügyi miniszter arról beszélt egy szerdai lapinterjúban, hogy az athéni vezetés “nagyon aggódik” és úgy látja, “mindenképpen kell egy B-terv”. A

török külügyminiszter pedig néhány nappal korábban kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország “arra kényszerül”, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menekültet, mint amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon – írta az MTI.