Büntetőkkel kapott ki Székelyföld Kárpátaljától


Izgalmas, helyzetekben gazdag mérkőzésen Székelyföld válogatottja büntetőkkel kapott ki Kárpátaljától a labdarúgó Magyar Örökség Kupa bronzmérkőzésén.

Kezdetben kiegyenlített volt a játék, az első helyzetek pedig Székelyföldé voltak: a 6. percben Bajkó ugrott ki a védők közül, ám az utolsó pillanatban utolérték, majd a 13. percben Szőcs László lódult meg, egyedül a kapussal szemben a jobb alsó mellé emelte a labdát. Kárpátalja beszorult, ám ennek ellenére mégis megszerezte a vezetést: a 16. percben félpályán szereztek labdát, az ellentámadást pedig higgadtan befejezték. A hátrányba kerülés nem törte meg a székelyeket, továbbra is rohamozták a kárpátaljai kaput, a 24. percben Silion került ziccerbe, ám lövés helyett passzt választott, a védelem pedig tisztázott. Kárpátalja nem tudott újítani, a székelyföldi helyzetek pedig nem akartak góllá érni.

Fél óra játék után óriási egyenlítési lehetőség alakult ki, Szőcs Lászlót buktatták a büntetőterületen belül, a tizenegyest Bajkó végezte el, ám az ukrán és magyar élvonalban is megfordult Ovszijenko Vadimir megfogta a lövést. A kihagyott ziccer szinte megbosszulta magát, hiszen a kárpátaljaiak a következő támadásból kapufát lőttek. A szünet előtt már a kapufa se mentette meg a mérkőzést továbbra is domináló Székelyföldet, a 44. percben egy újabb ellentámadást fejeztek be góllal. A székelyek nem törtek meg, sőt, a középkezdést követően Vékást ugratták ki, a fiatal támadó pedig higgadtan a jobb alsóba lőtt.

Térfélcsere után Kárpátalja magabiztosabban játszott, több veszélyes helyzetet is kidolgozott. Az 55. percben ketten vezethették a labdát a szünetben beálló Szakálira, ám Malomfalva hálóőre hihetetlen bravúrral hárított és játékban tartotta a csapatot. A nyomás enyhült, Székelyföld inkább pontrúgásokból próbált helyzetet kialakítani, ám Ovszijenko magabiztosan uralta a légteret. Az idő teltével fáradni kezdett Székelyföld, így több lehetőség adódott a fiatal játékosokból álló Kárpátalja előtt, ám Szakáli verhetetlen volt ezen a délután.

A hajrá kezdetén ismét emberhátrányba került Székelyföld, ezúttal Bajkó mehetett korábban tusolni. A hátrány ezúttal is lendületet adott a csapatnak, Kárpátalja nem tudott újítani, és a 88. percben Csűrös beadását Szőcs László pofozta a hálóba. A rendes játékidő végéig több eseményt nem lehetett feljegyezni, így következhettek a büntetők – írta a szekelyhon.ro.

Kárpátalja kezdte, minden próbálkozást gólra váltott, míg Székelyföld részéről Ilyés, Lőrincz és Rózsa berúgta, Szőcs László lövését pedig hárította a kapus. Kárpátalja 5–3-ra nyert a büntetőknél, így a harmadik helyen zárt az első Magyar Örökség Kupán. A Délvidék–Felvidék döntőt később rendezik.

Magyar Örökség Kupa, a 3. helyért: Székelyföld–Kárpátalja 2–2 (1–2), gólszerzők Vékás (45+2.,), Szőcs László (88.), büntetőkkel 3–5.