Egy kis kárpátaljai parlamenti esélylatolgatás


Az egyik portál érdekes találgatásba bocsátkozott, hogy kik kerülhetnének be a parlamentbe Kárpátaljáról, ha a közeljövőben előrehozott választásokat tartanának, amire amúgy kínálkozik is esély.

A hat kárpátaljai egyéni választókerületet vizsgálták, hogy az adott körzetekben jelenleg kik lehetnek a legnépszerűbb jelöltek. Az ungvári központú 68-as kerületben jó eséllyel indulhat a jelenleg is képviselő Horváth Róbert, akinek a malmára hajthatja a vizet, hogy aktív szerepet vállalt a külföldi autók ukrajnai regisztrációs költségeinek a csökkentéséről elfogadott jogszabály kidolgozásában. Esélyes lehet továbbá Bohdan Andrijiv ungvári polgármester testvére, Andrij Andrijiv. Ő most a megyei tanács tagja. Nem zárják ki a korábbi parlamenti képviselő, Vaszil Kovacs indulását sem, akit szoros üzleti szálak fűznek az Andrijiv testvérekhez. Az említett cikk Olekszandr Ledida egykori kormányzó és Ivan Kacsur nevét is említik, Viktor Scsadejről, Szerhij Ratusnyakról és Volodimir Csubirkóról szintén írnak.

A munkácsi 69-es körzetben Viktor Balogának továbbra sem nagyon lehet komoly vetélytársa. A szolyvai kerületben Olekszandr Kemenyast említik, de nem szabad megfeledkezni a regnáló Mihajlo Lanyóról sem ebből a körzetből.
A legszorosabb küzdelem talán a 70-es számú, Huszt központtal ellátott kerületben várható. Valerij Luncsenko és Valerij Packan harcába beleszólhat még Pavlo Baloga, Mihajlo Rivisz, a megyei önkormányzat első embere és Sztepan Derkacs üzletember.

A técsői körzetben Vaszil Petyovkát egyeduralkodónak látják.

A magyarok lakta vidékeket is magába foglaló 73-as választókerületben Ivan Baloga és Ivan Busko párharcára számítanak, de megemlítik, itt a magyar jelölt még megkeverheti a kártyákat, ám konkrét nevet nem említenek, hogy ki képviselhetné az ott élő magyarságot.

A fentebb vázolt találgatás nem tűnik teljesen okafogyottnak, ugyanis a legtöbb elemző egyetért abban, hogy 2017-ben jó eséllyel sor kerülhet egy előrehozott parlamenti választásra.