Migránsok százai tüntettek a svéd fővárosban


Több száz migráns tüntetett a menekültügyi szabályok július 20-tól életbe léptetett szigorítása ellen szerdán a svéd főváros, Stockholm főterén, a parlament épülete előtt.

Az SVT tévéadó beszámolója szerint a tiltakozók azt tervezik, hogy egész éjjel és csütörtökön is a törvényhozás épülete előtt maradnak. Rasa Daud, a megmozdulás egyik szervezője kijelentette:

“Nem értem, hogy a törvényt miképpen fogadhatták el, valamit mindenképpen kell tenni ellene. Nem lehet hallgatni”

. Egy tüntető azt mondta, Svédország az igazságos és egyenjogú eljárásról ismert, de ez a törvény nem az.

Az új szabályozás értelmében a svéd hatóságok a következő három évben csak ideiglenes tartózkodási engedélyeket adhatnak ki a menekülteknek, illetve a családegyesítést is korlátozzák. A szabályozás alól kivételt képeznek az EU-tagállamok között kvóták alapján elosztott menedékkérők.

A javaslatot a 349 tagú svéd törvényhozás 240 képviselője támogatta 45 ellenében. A szigorítás július 20-tól lépett hatályba, és mindazokra vonatkozik, akik 2015. november 24-ét követően adták be menedékkérelmüket Svédországban. Emberjogi szervezetek élesen bírálták az új menekültügyi szabályozást. A 9,8 milliós Svédország tavaly 163 ezer menekültet fogadott be, a lakosság számához viszonyítva a legtöbbet Európában.

mti