Nem működik az EU–Törökország-megállapodás


Az aktuális törökországi fejlemények fényében újra kell értékelni az EU–Törökország menekültügyi megállapodást – mondta Bärbel Kofler, a német kormány emberi jogi és humanitárius segítségnyújtásért felelős megbízottja. A berlini vezetés azonban továbbra is kiáll a megállapodás mellett.

Az EU és Németország nem teheti meg, hogy nem vesz tudomást arról, hogy az afgánok, irakiak és irániak menedékjogi kérelmeit nem jogállami szabályok alapján dolgozzák fel Törökországban – mondta a kormánymegbízott.

Törökország ugyan sok erőfeszítést tett a területén tartózkodó hárommillió szír állampolgár ellátásáért, és helyes, hogy az EU és Németország pénzügyi támogatást nyújt ehhez, de a megállapodás számos eleme nem működik, így például szíriai menekültek elenyészően csekély számban utazhattak be legális úton Törökországból az EU-ba.

Ezért a német kormánynak át kell gondolnia, hogy milyen más megoldásokat lehet alkalmazni. Szóba jöhet például a közel- és a közép-keleti térségben működő nagykövetségek kapacitásának növelése, hogy a menedéket kereső emberek ezeken a külképviseleteken nyújthassák be kérelmüket – mondta a kormánymegbízott.

Axel Schäfer külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, az EU menekültügyi politikája nem merül ki a Törökországgal kötött egyezményben, mert egész csomag további elképzelés és végrehajtott intézkedés tartozik hozzá, amelyek az uniós külső határ védelmét szolgálják.
A menekültválságban tavaly és az idei első fél évben szerzett tapasztalatok tanulsága után fogalmazódott meg az a javaslat, hogy az uniós határigazgatási szervezet, a Frontex munkájával kiépüljön egy igazi, multinacionális határvédelmi ügynökség – mondta Schäfer.

Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kijelentette, hogy ha az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, Törökország arra kényszerül, hogy elálljon a menekültügyi megállapodástól. Az ankarai kormány konkrét menetrendet szeretne látni, konkrét határidőkkel.
A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett menedékkérőket, akiket a görög hatóság elutasított. Az uniós tagországok cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, de Ankara nem teljesítette az EU 72 feltételének mindegyikét.

mti