Ötpárti egyeztetést és rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Jobbik


A legnagyobb magyar ellenzéki párt arra szeretne megoldást találni, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok hátrányos megkülönböztetése a választásokon és népszavazáson végre megszűnjön.

A jelenleg hatályos választási eljárásról szóló törvényben is szerepelt, hogy a külhoni magyarok mellett a külföldön tartózkodó, de hazai lakcímmel rendelkezők is szavazhatnak levélben, végül azonban egy fideszes módosító javaslat kizárta ennek lehetőségét – emlékeztet Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke sajtótájékoztatójában.

A Jobbik jogállamhoz méltatlan diszkriminációnak tartja mindezt, és az elmúlt évek során számtalanszor felhívta a figyelmet.

Két határozati javaslatot is benyújtottunk a Parlamentnek e témában, továbbá a Jobbik javaslatára a Magyar Állandó Értekezlet 2014-es és 2015-ös zárónyilatkozataiban – amelyeket a magyarországi és külhoni magyar pártok, valamint a kormány egyhangúlag fogadtak el – is szerepelt, hogy szükséges a választójog gyakorlásának megkönnyítése

– írja az ellenzéki politikus.

A megoldás érdekében a Jobbik ötpárti egyeztetést hív össze 2016. augusztus 8. 10 órára. Emellett augusztus 18. 9 órára rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik, hogy a szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlés elfogadhassa.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom tehát nem csak a szavak szintjén áll ki a külföldön élő magyarok szavazásának könnyítése mellett!

Bízunk benne, hogy kormánypártok, valamint az MSZP és az LMP is elkötelezett a kérdés végleges rendezését illetően.

-írja Szávay.