A török csatlakozási tárgyalások leállítását kezdeményezné az osztrák kancellár


Az osztrák kancellár kezdeményezné az Európai Tanácsban, hogy szakítsák meg a Törökországgal való uniós csatlakozási tárgyalásokat. Christian Kern erről az osztrák köztévének beszélt.

A kormányfő szerint még évekig, akár évtizedekig lehetetlen lesz a törökök csatlakozása, a tárgyalásokat „diplomáciai fikciónak” nevezte. Szerinte nem látszik, hogy a tagfelvételi egyeztetéseken előrelépés történne, és a tárgyalások megszakítása a tanács szeptember 16-i ülésének napirendjére kívánkozik.

Azt Kern ugyan elismerte, hogy Törökország fontos partnere az EU-nak biztonsági és védelmi kérdésekben, de vannak arra utaló jelek, hogy Törökországban diktatórikus kormányzás van, ezeket a jeleket pedig komolyan kell venni.

Tudjuk, hogy a demokrácia alapelvei már messze nem teljesülnek

– mondta a kancellár, aki szerint a török gazdaság állapota is igen messze van az európai átlagtól, így ez sem lehet hivatkozási alap.

Ausztria védelmi minisztere is a csatlakozási tárgyalások leállítását szorgalmazta. Hans Peter Doskozil úgy véli: a bírók, az újságírók, a rendőrök és a katonák bebörtönzése azt mutatja, hogy Törökország a diktatúra felé halad.
(MTI)