„Kőkorszaki” gépekkel diagnosztizálnak


A városi, járási, megyei költségvetésekből évente csupán morzsák jutnak az egészségügyi berendezések javítására, újak beszerzésére nem telik. Ez mára oda vezetett, hogy esetenként „kőkorszaki” eszközökkel próbálják felderíteni a páciensek baját, s akár félre is diagnosztizálhatnak – írja a KISZÓ aktuális száma.

Az Ungvári Városi Kórház röntgenkészülékét évente két alkalommal is javítani kell, ugyanis immár harminc éve teljesít szolgálatot. Használata közben mind a betegek, mind a készüléket kezelő orvosok a megengedettnél nagyobb sugárdózist kapnak. Olekszandr Packan röntgenológus szerint a korszerű digitális gépek jóval pontosabb képet adnak a páciens állapotáról, s sugárszintjük is jóval alacsonyabb.

A kórháznak rendkívül nagy szüksége lenne egy új röntgenre, ahogyan komputer tomográfra is. Utóbbi 2004-ben került ide. Mivel újra akkor sem telt, ezt Nagy-Britanniából kapták használtan. Ilyen típusú elöregedett gépet Európában már valószínűleg sehol sem találni, a legkisebb alkatrész cseréje is bonyodalmakkal jár, ugyanis azok már régóta nem kerülnek gyártásra, sőt a hozzá értő mesterekből is hiány mutatkozik.

A megyei kórház sincs jobb helyzetben. Itt ugyan tavaly sikerült négymillió hrivnyás beruházással kicserélni az új röntgengépeket, ám az angiograf és az ultrahang-készülékek jó ideje cserére várnak.

Az angiográfia érfestéses vizsgálatot jelent, melynek segítségével az érrendszer állapota követhető nyomon. Ennek során a tanulmányozni kívánt érszakaszt röntgensugarak segítségével jól láthatóvá teszi a katéterrel bejuttatott kontrasztanyag. Az eljárás ötvözi a hagyományos radiológia módszereit a legmodernebb komputertechnikával.

Megfelelő angiográf csak a megyei kardiológiai gondozóban van, ám azt csupán a szív vizsgálatára használják. Emiatt a szükséges elemzésekért a kárpátaljaiak kénytelenek Kijevbe vagy külföldre utazni.

A megyeszékhely 1. számú poliklinikáján is siralmas állapotok uralkodnak. A röntgenfilmek szárítására alkalmas készülékek 1975-ből valók. A laboratóriumban már csupán az egyiket tudják használni, a másikat teljesen megette az idő vasfoga. Ennél rosszabb állapotban csak a filmek előhívására szolgáló készülék van: az a kémiai vegyszerek hatására teljesen elrozsdált. A helyzetet súlyosbítja, hogy nincs megoldva a helyiség szellőztetése sem, ami már az itt dolgozók egészségét veszélyezteti. Az elmúlt öt évben szinte könyörögnek a helyiség felújításáért és a szükséges eszközök cseréjéért, ám eddig pusztán ígéreteket kaptak. Az idei évre mindössze 120 ezer hrivnyát kapott az intézmény a röntgenlabor felújítására.