Rendkívüli terrorkészültség van az olasz fővárosban


A rendkívüli terrorkészültség miatt ismét szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe az olasz fővárosban, ahol a Vatikán védelmét a pápai államot övező városfalakra is kiterjesztették és három biztonsági zónákra osztották fel a római belvárosban levő korzót.

A kiemelt biztonsági intézkedéseket Nicolo D’Angelo a római idegenrendészet parancsnoka rendelte el.

Magyarázata szerint az augusztusi idegenforgalmi főszezonban miközben Róma lakosainak többsége elutazott, a város megtelt turistákkal. Ez indokolja, hogy a Colosseumnál és a Vatikánnál is a legmagasabb fokú készültséget léptették életbe.

A Vatikán védelmét a Vatikánvárost övező falakra is kiterjesztették az ezek mentén a Vatikáni Múzeumba tartó tömegek miatt. A Szent Péter térre vezető sugárútat ismét lezárták a forgalom előtt, és az út közepén ismét az olasz csendőrség két páncélautója áll keresztben esetleges terrortámadás feltartóztatására. A keresztben álló hatósági autók először a júliusban Nizzában, kamionnal elkövetett terrorista támadás után jelentek meg az Angyalvár és a Szent Péter tér közötti sugárúton.

Gépfegyveres katonák állnak a Róma külvárosában levő kereskedelmi központok bejáratainál, amelyekben éjszakai biztonsági gyakorlatozást tartanak.

Róma belvárosában – a Velence és a Popolo tér közötti – via del Corso vásárlóutcáját három úgynevezett biztonsági szektorra osztották, szükség esetén a minél gyorsabb beavatkozás érdekében. Hasonlóan kiemelt a biztonsági ellenőrzés a Róma közeli kikötőkben, ahova a turistákkal teli tengerjáró hajók érkeznek. Nyolcszáz rendőr felügyeli a Rómában zajló éjszakai, szabadtéri programokat is.

Az Iszlám Államhoz (IÁ) közeli az Iszlám Állam Sinai Tartománya (Viláját Sinái) nevű szervezet a héten harmincöt perces videót közölt, amelyben Jeruzsálem és Róma városának meghódításával fenyegetett – irta az MTI.