Súlyos vádak Kijevre nézve


Ukrajna legrosszabb ellenségeinek a saját vezetői bizonyulhatnak – írja a Foreign Policy, amely gyakran kritizálja az ukrán kormányt.

Az említett kiadvány legújabb cikkében sem tesz másképp. Askold Krushelnicky ukrán származású brit újságíró szerint a kormány totálisan tétlen a korrupcióval szemben. A kijevi vezetés egyaránt ignorálja a külföldi barátai és a saját állampolgárai követeléseit, igényeit a változásokkal kapcsolatban. A zsurnaliszta úgy gondolja, hogy

Petro Porosenko elnök egy oligarcha klánt hoz létre maga körül ugyanúgy, mint ezt annak idején elődje, Viktor Janukovics tette.

A cikk szerint az ukrán kormány ellopja a Nyugat és a Nemzetközi Valutaalaptól érkezett segítséget. Az újságíró ebben a vádban Hennagyij Karnackij képviselő szavaira hivatkozik. „Amennyiben a kormány és az elnök képtelen demonstrálni a valós reformokat, akkor hibásak lesznek abban, hogy elvesztegették azt az értékes lehetőséget, hogy egy méltó, demokratikus és gazdag jövőt építsen a saját országa számára annak ellenére, hogy emiatt a legjobb ukránok ezrei áldozták fel az életüket és vérüket” – írta Krushelnicky.

Megjegyzése szerint ez azzal is fenyeget, hogy ha majd legközelebb megint Nyugathoz fordulnak segítségért, akkor azzal szembesülnek, hogy egyedül maradtak.