Eddig nem sikerült meggyőzni Amerikát, hogy ki kellene adni Erdogan főellenségét


Washingtont eddig nem győzték meg azok az Ankara által előterjesztett bizonyítékok, amelyek alapján Törökország az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását szeretné elérni a török katonai puccskísérlet miatt – jelentette pénteken a The Wall Street Journal című amerikai lap kormányzati körökre hivatkozva.

A török kormány az amerikai Pennsylvania szövetségi államban élő Gülent teszi felelőssé meghiúsult július 15-i puccskísérletért, és kiadatását követeli. Csütörtökön egy isztambuli bíróság letartóztatási parancsot adott ki a hitszónok ellen.

A török kormány eddig négy dossziét küldött Gülennel kapcsolatban Washingtonnak. A török kormány képviselői az amerikai lapnak ugyanakkor most azt mondták, hogy

még nem ismertették az összes bizonyítékot, és a következő hetekben újabb dokumentumokkal állnak elő.

A Gülen kiadásáról szóló végleges döntést John Kerry amerikai külügyminiszter hozza majd meg. A The Wall Street Journal beszámolója szerint még hónapokig elhúzódhatnak az üggyel kapcsolatos tárgyalások.

Gülen következetesen tagadja a török kormány által ellene felhozott vádakat és elítélte a július 15-i eseményeket, amelyek nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

mti