A “radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát a török külügyminiszter


A “radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken, miután korábban Christian Kern osztrák kancellár puszta “fikcióként” állította be Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz. A miniszter kijelentéseit követően a nap folyamán bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.

Thomas Schnöll, a külügyi tárca szóvivője az APA osztrák hírügynökségnek elmondta: a nagykövet előtt élesen tiltakoztak a török kormánytag Bécsnek szánt legutóbbi nyilatkozata ellen.

A TGRT hírcsatornának adott interjújában a török diplomácia vezetője “ocsmánynak” nevezte Kern szavait, és teljességgel visszautasította azokat. Kern szerdán Törökország demokratikus és gazdasági hiányosságaira hivatkozva azt mondta: az európai vezetők megvitathatnák a csatlakozási tárgyalásoktól történő visszalépés lehetőségét.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter Cavusoglu kijelentései után szinte azonnal azt javasolta Ankarának, hogy “moderálja szóhasználatát, illetve belpolitikáját, és inkább végezze el a házi feladatot”.

Cavusoglu interjújában nyilvánosságra hozta John Kerry amerikai külügyminiszter látogatásának időpontját, amely augusztus 24-re esik. Az amerikai-török stratégiai viszony jelentősen romlott a Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmának megdöntésére tett július 15-i sikertelen kísérlet után. Erdogan az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a puccskísérlet megszervezésével, akit Washington bizonyítékok híján nem ad ki Ankarának.
A török társadalomban zajló átfogó tisztogatásokról beszélve Cavusoglu rámutatott: elkerülhetetlen, hogy hibázzanak a folyamat során.
“Lehetetlen zéró hibával” végrehajtani a tisztogatásokat. Jelenleg “azon fáradozunk, hogy meghatározzuk, kik állnak kapcsolatban a Gülen-féle terrorszervezettel” – mondta. Cavusoglu szerint Gülen emberei “a legjobb helyekre” szivároghattak be, köztük akár – ahogy a külügyminiszter sejtetni engedte – Törökország európai külképviseleteibe is.

A török külügyminiszter Szíria kérdését érintve jelezte: reméli, hogy hamarosan sor kerül a genfi béketárgyalások negyedik fordulójára. Cavusoglu egyúttal figyelmeztetett, hogy Aleppó ostromgyűrűbe zárása újabb menekültáradattal fenyegethet.
A török diplomácia vezetője azt is elmondta, hogy Görögország még nem küldi vissza a helikopterrel a területére szökött puccsista török katonákat. Cavusoglu szerint “egyelőre korai bírálni a görögöket” lassúságuk miatt, bár jelezte, Ankara arra számított, hogy azonnal kiadják a szökött puccsistákat.

mti