Fontos várost foglaltak vissza az Iszlám Államtól


A szíriai ellenzéki erők amerikai támogatással, két hónapig tartó harcok után “szinte teljesen” visszafoglalták az Iszlám Államtól az észak-szíriai Manbidzs városát. Ez volt az Iszlám Állam kezén lévő utolsó város a szíriai–török határ térségében.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű arab–kurd koalíció elfoglalta Manbidzsot, de átfésüli a belvárost a még ottmaradt dzsihádisták után kutatva – közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). Egy katonai szóvivő azt mondta, hogy még folytatódnak a harcok, de a város mintegy 90 százalékát már megtisztították az Iszlám Állam harcosaitól.

Manbidzs visszafoglalásával az SDF elvágja a török határtól az Eufráteszhez, valamint a terrorszervezet szíriai fellegvárához, Rakkához vezető utat. Ezen az útvonalon történik az Iszlám Állam utánpótlásának biztosítása, illetve fegyvereseik mozgatása.

A Manbidzshoz közeli másik kulcsfontosságú város, Aleppó visszafoglalásáért hosszú ideje harcolnak a felkelők

Az SDF amerikai légi támogatással két hónapja, május 31-én indított offenzívát az Aleppó tartományban lévő Manbidzs visszafoglalására. Ez volt az utolsó olyan város a szíriai–török határ térségében, amely még a dzsihádisták kezén volt.

Az SDF az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával először kifüstölte őket a környékbeli kisebb településekről, majd június 23-án behatolt a városba.

(mti)