Letartóztatási parancsot adtak ki Gülen ellen

FILE - In this March 15, 2014 file photo, Turkish Muslim cleric Fethullah Gulen, sits at his residence in Saylorsburg, Pa.In a dispute between NATO allies, Turkey demands that the United States extradite Fethullah Gulen, a Pennsylvania-based Turkish cleric, to face charges of engineering a coup attempt. But despite indications that his followers were behind the failed military uprising, analysts say concerns about whether Gulen could get a fair trial complicate Turkey’s bid. (AP Photo/Selahattin Sevi, File)

Letartóztatási parancsot adott ki egy isztambuli bíróság csütörtökön az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok ellen, akit a kormány azzal vádol, hogy utasítást adott a múlt hónapban megkísérelt puccs végrehajtására.

A török kormány még nem fordult hivatalos kiadatási kérelemmel az Egyesült Államokhoz, de a letartóztatási parancs ennek előjele lehet. Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot és híveit vádolja a július 15-i hatalomátvételi kísérlet kitervelésével.

Gülen viszont következetesen tagadja ezeket a vádakat és elítélte az eseményeket, amelyek nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

mti