Elszegényedést hozott az Euromajdan


Egy kimutatás arról tanúskodik, hogy a kilencvenes évek legeleje volt a legnehezebb időszak Ukrajnában. Persze most sem sokkal jobb a helyzet.

Ukrajna függetlenné válása után kezdetekben siralmas állapotok uralkodtak. Mondjuk az elmúlt időszakban ízelítőt kaphattunk belőle. Akkoriban hónapokig nem fizették a béreket, vagy jobbik esetben barterárúban ment az elszámolás.

Érdemi változást 1996 hozott, amikor bevezették a hrivnyát, ez viszonylagos stabilitást produkált a pénzpiacon és a gazdasági szektorban. A javulás eredményeként a kétezres évektől megindult a banki hitelezés, amit tömegesen vettek igénybe az emberek. Ugyan nőtt a lakosok vásárlóereje, de ezzel párhuzamosan az eladósodás is. A 2008-as gazdasági válság hatására hirtelen az addig stabil hrivnya árfolyama elszaladt. 5,5 hrivnyáról pillanatok alatt 8-9 hrivnyára emelkedett a dollár értéke, ami megrendítette a devizahitelesek helyzetét, hiszen ők továbbra is hrivnyában jutottak hozzá kereseteikhez.

Hasonló helyzet aztán az Euromajdan után is megismétlődött, amikor 2014 tavaszán szökött az egekbe a dollár árfolyama, miközben a fizetések a régi szinten maradtak.

Tanulságos a két táblázat is, amiből az látszik, 1996-tól, azaz a hrivnya bevezetésének pillanatától hogyan alakult az átlagbér. Egyrészt hrivnyában, másrészt dollárban mérten. Megállapítható, a legjobban pont az Euromajdan előtti időszakban éltünk, amikor amerikai valutában számítva átlag 410 dollárt vihettünk haza. Jelenleg ez az összeg kevesebb, mint a fele, csupán 189 dollár.