Juncker üzent Orbánnak


A menekültek elosztását szolgáló kvótarendszer révén kevesebb menekültet befogadó államok tegyenek többet az uniós külső határok védelméért – mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke a Der Tagesspiegelnek. Orbán Viktornak is üzent az interjúban.

A kvótaszabályozás a szolidaritás elvén alapul, azt szolgálja, hogy a Földközi-tengernél fekvő tagállamok ne maradjanak magukra a menekültdrámával, és a bizottság a szerződések őreként köteles gondoskodni a hatályos uniós jogszabályok érvényesítéséről – mondta Jean-Claude Juncker EB-elnök a Der Tagesspiegel interjújában arra a kérdésre, hogy félretette-e a kötelező kvóták ügyét a kelet-európai tagállamok ellenállása miatt.

Hozzátette viszont, hogy nem rugaszkodott el a valóságtól,

“tudom, hogy vannak kulturális különbségek a hagyományos bevándorlási célországok és az idegen és az új jelenségével csak lassanként szembesülő” országok között.

Azt mondta, ezért elvárja, hogy a kevesebb menekültet befogadó tagállamok megfelelő mértékben tegyenek többet az uniós külső határok védelméért, vagy fogadjanak be több szíriai menekültet Törökországból. Közölte, a szlovák soros uniós elnökség koordinálhatja az ügyet.

Arra a kérdésre, tart-e attól, hogy a Brexit nyomán fölerősödnek az Orbán Viktor magyar miniszterelnök által képviselt, a tagállamok hatásköreinek újbóli megerősítését célzó tendenciák, azt mondta, a józan észre hagyatkozva hamar felismerhető, hogy a “gyorsan összenövő világban” értelmetlen volna, ha Európa felaprózódna nemzeti alkotóelemeire.

Szerinte az európai életmódot, a szociális és fogyasztóvédelmi standardokat, vagy éppen a szabad utazás lehetőségét csak összetartással és közös megoldásokkal lehet megőrizni.

Közösen fellépve “sokkal jobb lapjaink vannak”, mint minden egyes országnak külön-külön, amikor külpolitikáról, energiaügyi tárgyalásokról vagy kereskedelmi megállapodásokról van szó, vagyis “csak közösen nyerünk igazi szuverenitást”, és erről el kellene gondolkodniuk azoknak, akik “oly hangosan követelnek szuverenitást” – mondta.

mti