Merénylet az LNR vezetője ellen


Két büntetőeljárást is indítottak az Igor Plotnickij luhanszki vezető ellen végrehajtott, sikertelen merénylet miatt – közölte Alekszandr Alekszandrov, a Luganszki Népköztársaság ügyészségének szóvivője vasárnap.

Szombaton Luganszkban Plotnickij autója mellett robbanószerkezet lépett működésbe, a kelet-ukrajnai felkelő vezetőt – a terület “elnökét” – sérülésekkel kórházba szállították. A helyi hatóságok szerint Plotnickij mellett mások is megsebesültek, de életük nem forog veszélyben.

Alekszandrov szerint a luganszki főügyész még a merényletkísérlet napján utasítást adott büntetőeljárás indítására egyfelől állami tisztségviselő ellen végrehajtott merényletkísérlet, illetve másfelől előre kitervelt módon csoportosan – közveszélyes eszközzel – elkövetett, két vagy több ember életét veszélyeztető bűncselekmények miatt.

A szóvivő hozzáfűzte: még körözik az elkövetőket a szakadár köztársaság biztonsági erői.

Őket akár életfogytiglani szabadságvesztés is fenyegetheti.

Alekszandrov továbbá elmondta: a legvalószínűbb verzió az, hogy ukrán diverzánsok hajthatták végre a merényletet. Szombaton Andrej Morocsko, a helyi rendőrség szóvivője azt állította, hogy a lehallgatott rádióforgalom alapján az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) köze van a merényletkísérlethez.

MTI nyomán