Nem állt vissza az ideiglenesen felfüggesztett kishatárforgalom a lengyel-orosz határon


Biztonsági tényezőkkel indokolta hétfőn Jaroslaw Zielinski lengyel belügyminiszter-helyettes azt, hogy az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területtel közös határon Varsó nem újította fel a júliusi lengyelországi nemzetközi rendezvények miatt felfüggesztett kishatárforgalmat.

Lengyelország július 4. és augusztus 2. között a varsói NATO-csúcstalálkozó, valamint a Ferenc pápa lengyelországi zarándoklatával összekötött krakkói Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) miatt ideiglenesen határellenőrzést vezetett be a schengeni övezethez tartozó szomszéd országok határán, emellett felfüggesztette a kishatárforgalmat a lengyel-ukrán, valamint a lengyel-orosz határon.

Míg a rendezvények végeztével Ukrajnával visszaállt a korábbi rendszer, a Lengyelországgal északkeleten szomszédos orosz exklávéval, a Kalinyingrádi területtel a felfüggesztett kishatárforgalmat a múlt héten nem állították vissza, amit a lengyel belügyminisztérium már múlt szerdán biztonsági tényezőkkel indokolt.

Zielinski hétfőn úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy a felfüggesztés időtartamát illetően “nehéz akármit is kilátásba helyezni”, megfelelő lépéseket akkor tesznek,

“ha megszűnnek a biztonsági veszélyekre utaló jelek”.

A veszélyek mibenlétét a miniszterhelyettes nem részletezte.

Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szombaton a lengyel közszolgálati rádióban hangsúlyozta: a kishatárforgalmat Ukrajna és Oroszország esetében egyaránt a NATO-csúcstalálkozó és az IVT miatt függesztették fel, Moszkva azonban – Kijevtől eltérően – viszonozta a lépést, vagyis hasonló intézkedést vezetett be.

A lengyel belügyi tárca vezetője arra is emlékeztetett, hogy Oroszoroszág ellenlépéseket helyezett kilátásba azok miatt a döntések miatt, melyeket a varsói NATO-csúcson az atlanti szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hoztak.

Zielinski és Blaszczak azokra a tiltakozó levelekre is reagáltak nyilatkozataikban, melyeket múlt héten a két észak-lengyelországi vajdaság – a pomerániai és a warmia-mazúriai – tárcájukhoz intéztek. Mindkét vajdaság része a Kalinyingrádi területtel zajló kishatárforgalomnak, s a rendszert a helyi hatóságok gazdaságilag előnyesnek értékelik.

“Amikor a biztonsági tényezők és a gazdasági előnyök között kell választanunk, mindig a biztonság mellett döntünk” –

mondta erre Blaszczak, rámutatva: nem jelentéktelen az sem, hogy az orosz exklávé “militarizált terület,” ahol orosz csapatok állomásoznak.

A határövezetben élő lakosság vízum nélküli beutazását lehetővé tevő kishatárforgalomról Lengyelország 2009-ben kötött szerződést Ukrajnával, 2012-ben pedig Oroszországgal. A Kalinyingrádi területtel közös lengyel határon vízummal továbbra is lehetséges a be- és kiutazás.

mti