2018-tól jöhet az egészségbiztosítási rendszer


Ukrajnában 2018-tól vezetnék be a kötelező egészségügyi biztosítást.

A téma már jó ideje napirenden van különböző szakmai fórumokon, de érdemi előrelépés nem történt az ügyben. Most azonban elmozdulni látszik az ügy a holtpontról. A parlament egészségügyi bizottságának vezetője, Olga Bohomolec törvényjavaslatot nyújtott be arra vonatkozólag, hogy 2018. január elsejétől vezessék be az egészségbiztosítási kártyát – írta a Korrespondent.

Indoklása szerint az ország súlyos szociális-gazdasági helyzete nem teszi lehetővé az állam számára, hogy teljes mértékben finanszírozni tudja a medicinát, ezért szükség van az emberek hozzájárulására is. Aki fizetné ezt a díjat, ingyenesen jutna hozzá az orvosi ellátáshoz.

Természetesen a kiskorúak és a nyugdíjasok a biztosítási díj fizetése nélkül is részesülnének a szükséges egészségügyi ellátásban.

A javaslat kidolgozója szerint ennek a rendszernek a meghonosításával a klinikák között is egy egészséges konkurenciaharc alakulhatna ki, merthogy az egészségügyi pénztárból fizetnék az adott intézménynek az elvégzett beavatkozásokat. Így a jobb minőségű kórházakhoz többen fordulnának, ergó több pénzt kapna az adott intézet is.