Egyre több az ukrán menedékkérő Spanyolországban


Fél év alatt kétszer annyi venezuelai kért menedékjogot Spanyolországban, mint tavaly egész évben – derült ki a spanyol belügyminisztérium adataiból.

A napokban közzétett féléves statisztika szerint január és június között csaknem 1300 venezuelai állampolgár nyújtotta be kérvényét, míg 2015-ben összesen mintegy 600-an fordultak ezzel a spanyol hatóságokhoz.

A legtöbb menedékkérelem azonban nem tőlük érkezett, hanem ukrán állampolgároktól, összesen 1556.

Míg tavaly szírek kérvényezték legtöbben a menekültstátust Spanyolországban, több mint 5700-an, ugyanezt az elmúlt fél évben mintegy 1200-an kérték közülük.
A spanyol belügyminisztérium nyilvántartása szerint június végéig összesen mintegy hétezren folyamodtak menedékjogért, ami 5,2 százalékkal több mint egy évvel korábban. Tavaly összesen több mint 15 ezer menedékkérelmet regisztrált a spanyol belügyminisztérium.

Juan Carlos Arnaiz, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának spanyolországi munkatársa a Cadena Ser rádiónak rámutatott arra, hogy a spanyolországi kérelmek kevesebb mint 1 százalékát teszik ki az összes Európában benyújtott menedékkérelemnek.

A szakember úgy véli: Venezuela jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetét tekintve tovább nőhet az onnan érkező menedékkérők száma, ráadásul a már Spanyolországban élő venezuelai közösség is szorgalmazza, hogy még többen érkezzenek a dél-európai országba.

mti