Eltörölnék az ösztöndíjakat, fizetős lenne a mesterképzés


Ukrajnában eltörölhetik a diákok ösztöndíjait, a magiszteri képzést pedig mindenki számára fizetőssé tennék.

Ezekről a tervekről a parlament oktatási és tudományos bizottságának helyettese, Olekszandr Szpivakovszkij beszélt a Vesztyi rádiónak. Mint elmondta, a javaslat a pénzügyminisztériumtól érkezett, ahonnan azt jelezték, a költségvetésben nem nagyon van pénz ezekre a fejezetekre. Már az idei évre szóló büdzsé tárgyalásakor is napirenden volt az ösztöndíjak eltörlésének a kérdése, de végül a képviselők ezt nem hagyták jóvá. A jelek szerint most újra visszatérnek a kérdéshez. Korábban Pavlo Rozenko szociális ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta, a kormány aligha fogja támogatni ezt az ötletet.

Ukrajnában jelenleg 830 hrivnya az alapösszegű ösztöndíj.

Ha a pénzügyminisztériumon múlna, ezt megszüntetnék, s csak a szociálisan hátrányos helyzetű diákok részesülnének ebben a kifizetésben.

Mint ahogyan mindenki számára fizetőssé tennék a mesterképzést.

Inna Szovszun, az oktatási tárca vezetőjének helyettese nemrég arról beszélt, muszáj változtatni a mostani ösztöndíjrendszeren, amire évente 5 milliárd hrivnya megy el. Ez a pénz az öt százalékát teszi ki a költségvetés oktatásügyi fejezetének – írta a TASZSZ.