Tovább nőtt a mexikói földcsuszamlások áldozatainak a száma

foldcsuszamlas

Negyvenötre nőtt a földcsuszamlások áldozatainak a száma Mexikó keleti, vihar sújtotta részén, de tartani lehet attól, hogy újabb holttestek kerülnek elő a sárlavinák miatt összedőlt épületek romjai alól.

Az egy nappal ezelőtti hírek még 38 halottról szóltak.

A helyi hatóságok legfrissebb összesítése szerint a Pueblo állambeli Huauchinango városában – ahol a legnagyobb tragédia történt – legalább 32 ember halt meg, köztük 15 gyerek. Mintegy 600 családot evakuáltak a város veszélyeztetett területeiről. A túlélők utáni kutatás folytatódik, mintegy hatszáz katona, tűzoltó, rendőr és mentőszakember keresőkutyákkal vesz részt a mentésben.

Pueblo államban két híd dőlt össze, utak rongálódtak meg, több település maradt áram nélkül.

A vele szomszédos Veracruzban legfrissebb hírek szerint 13 ember halt meg a földcsuszamlásokban, kétezernél több épületben keletkeztek károk, több mint 11 ezer ember került emiatt bajba.A trópusi viharrá szelídült Earl hurrikán helyi idő szerint péntekre virradóra csapott le Veracruzra óránkénti 65 kilométeres széllökések kíséretében, 1600-nál több házban okozott károkat, mintegy 8200 ember került bajba miatta. Tizenöt folyó lépett ki a medréből.

Közben a Csendes-óceán felől közeledik a mexikói partok felé a Javier névre keresztelt trópusi vihar. Helyi idő szerint hétfő este mintegy 80 kilométerre volt a Kaliforniai-félsziget csücskén fekvő Cabo San Lucas üdülővárostól. A vihar óránkénti hét kilométeres sebességgel, száz kilométeres széllökések kíséretében halad a mexikói partok felé.

mti