Amerika bevonul Líbiába


Először nyújtanak közvetlen szárazföldi támogatást az Iszlám Állam elleni offenzívához. Összehangolják az amerikai légicsapásokat és hírszerzési információkat szolgáltatnak.

Névtelenül nyilatkozó amerikai és líbiai illetékesekre hivatkozva azt írta internetes kiadásában a Washington Post, hogy a kis létszámú elitegység jelenléte ˜– a helyszínen tartózkodó brit katonák mellett – a tengerparti Szirt városánál elmélyíti a Nyugat szerepvállalását az Iszlám Állam ottani, legerősebb szárnya elleni harcban.

Robyn Mack, az amerikai hadsereg afrikai hadműveleti erőinek szóvivője azt mondta a lapértesülésre reagálva, hogy amerikai katonai tisztségviselők kis számban folytatják a ki-be járást” Líbiába.”

A szélsőséges iszlamisták líbiai fellegvárának számító Szírt város Tripolitól, a fővárostól 450 kilométerre keletre fekszik. Az amerikai hadsereg augusztus elseje óta mér légicsapásokat az Iszlám Állam ottani állásaira, hogy támogatást nyújtson a líbiai egységkormány katonáinak a dzsihadisták elleni harcban.Azóta amerikai gépek mintegy harminc célpontot támadtak – írta az MTI.